Selasa, 12 Mac 2013

It's All About Food


Salam

Sedang fikiran melayang dan berpusing menghadap data-data uji kaji untuk dimuatkan dalam laporan makmal (lab report), tiba-tiba terdetik hati untuk mengemas kini (update)...sambil tanagn menekan-nekan kalkulator mengira nombor-nombor yang bertaburan...semester ini agak mencabar kerana banyak projek, amali, event dan proposal final year projek perlu disiapkan (tapi ada masa nak update blog)..tapi yang bestnya semua berkaitan dengan produk makanan...jom tengok~

Makanan kajian
Subjek yang best sebab memerlukan kreativiti untuk meng "develop" produk makanan sendiri. Setiap kumpulan perlu mencipta produk makanan yang bertemakan kesihatan. Setiap minggu bahan2 makanan ini dibuat "from scratch"...tak ada preservative mahupun colouring dan apatah lagi nak gunakan instant produk...kami ditugaskan utk membuat lasagna sihat....(memang penat sebab mesti develop kulit, sauce bolognese dan bechamel serta substitute bahan2 yg tak sihat...

 Bahan2 local herbs ni dikeringkan dalam oven dan ditumbuk,kisar dan ayak untuk dapatkan serbuk
 Lasagna Sheets...kulit lasagna yang perlu di develop (not using instant Lasagna.. Ok!)
 Bolognese yang di develop mesti 100% sihat..(substitute daging dengan vegan tofu & portabelo mushrooms)
 Lasagna sheets yang pelbagai rasa (dah dicampur herba mcm bunga kantan, daun kesom, limau purut, daun kari dll)
 Apa2 pasta kalau nak uji al dente (firm and not over cook) kene baling dkt dinding, kalau melekat tu maknanya perfect)
 Sesi melapiskan lasagna
Done! (tapi masih kena banyak improve utk jadi most healthy produk)

"Wah bestnya masak"
Memang best, tapi yang peritnya bila nak menulis report...kena tahu macamana nak kira nutritional value, food cost, harga jual, citation kenapa dia boleh di claim sihat...(so tak boleh tipu pasal nutrient makanan ni dkt ktaorang..setiap minggu buat pengiraan ni)

Perkhidmatan makanan
Ini satu-satunya kelas yang sama dengan rakan sekolah dulu....kami perlu merancang event yang ada serve makanan (biasanya akan ikut tema makanan)...baru-baru ini ada event baba nyonya...dan saya yang jadi Executive Chef (ketua chef)...tugasnya ialah merancang menu, kira kos makanan, kawal semua station makanan dan rasa semua makanan sebelum dihidangkan sama ada lepas piawaian atau tak...(senang kata kena marah2 orang, jerit2 supaya masak on time dan serve pada customer dengan cepat)...masa ni memang pressure (kalau tengok cerita2 chef...mcm itulah pressure nya)

 Nasi Ulam with inchi Kabin and Pineapple Prawn (entree)
Pi Ti (appertizer) ...Bawah Station Chef De Partie Faiz
 Bubur Cha Cha (Dessert)
Lemon Sorbet

Kimia Hasilan
Haa...subjek ni sangat best...di sini kami belajar pemprosesan industri...contohnya macamana nak buat jem, kordial, tauhu, taufu fa, air soya, fishball dan lain-lain..
Buat kordial nanas...dan uji shelf life dia

Jem nanas sebelum di simpan (bahan2 sama tapi hasil dia berbeza)

 Sesi menapis hampas soya menggunakan machine
 Memproses air soya
Taufu fa yang dah siap dan sedia untuk sensory evaluation

Bila ingin membuat analysis, banyak machine yang digunakan utk menguji rasa, viscosity, texture, firmness dan lain2...tak ada pakai survey manusia...

Final year project
Ini yang paling memeningkan dan agak mengurangkan masa-masa berehat. Memandangkan tajuk saya berkaitan mikrobiology dalam makanan, final year project saya juga berkaitan dengan mikrob dalam makanan...haaa...anda pernah makan botok-botok? apa tu? 

Botok-botok ini adalah sejenis ikan yang dibalut dengan daun pisan bersama ulam2..dan saya kena extract semua bahan tadi dan isolate LAB (lactic acid bacteria) dalam botok2 ni...nampak senang kan..haha..tapi sampai skrng saya tak jumpa method utk isolate mikrob ni...dan selective media apa yg digunakan utk inoculate mikrob ni (sbb tak baca journal2 lagi)

Botok-botok (credit)

Alhamdulillah, Allah memberi peluang utk saya mengambil bidang yang saya minat....Tak kira sepenat mana pun kita janganlah lupa utk berterima kasih padanya...

PS
-yosh...dah nak habis belajar
-Tiap2 hari bawak makanan balik
- Praktikal dekat kilang or kitchen?...entah (rasa mcm nak dkt kilang)

4 ulasan:

Malus domestica berkata...

taufu fa yang oesm..err :D

zubayrafiq berkata...

Amar, try ah develop makanan2 Malaysia yg mostly tinggi kandungan kolestrolnya. Lagi2 juadah waktu raya. Possible x ek? huhu.

Ayam Percik berkata...

Apple: huh...bawak balik 1 kg bukan nak habiskan..lol..

Zubayr: hehe..possible zubayr...tp penerimaan org malaysia agak kurang...lg satu kos makanan tu sendiri akan jadi tinggi...mentaliti most malaysian terhadap makanan ialah asal banyak dan murah...

the Izudean berkata...

ehem2. tak sabar nak rasa botok2 ko buat amar :)

p/s:
-banyaknya typo
-link da ada, apa lagi. hehe